ÇİĞ KÖFTEMİZ

ÇİĞ KÖFTE'nin TANIMI

Çiğ köfte; Bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, pişirilmeden tüketilen, Şanlıurfa yöresine ait bir yiyecektir.. Şanlıurfa'nın dışında Adana, Adıyaman, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Elazığ, Malatya gibi illerde de yöresel farklılıklar gösteren çiğ köfteler yapılır.
Genellikle ince ve uzun (sıkma) köfte parçaları şeklinde ve marul yaprağı ile servis edilir.Bazı yörelerde açık, bazı yörelerde de lavaş ekmeği ile tüketilir.
Çiğ köfte, muhteviyatındaki bulgurun şişme özelliğinden dolayı bekletilmeden, tazeyken yenmesi gereken bir besindir. Çiğ et nedeniyle oluşabilecek başta tenyazis olmak üzere  çeşitli hastalıklar nedeniyle etsiz çiğ köfte çeşitleri de üretilmeye başlanmıştır.Bu tür çiğ köftede çeşitli sos ve baharatlarla etli çiğ köfte görüntüsü ve lezzeti verilir.
Türkiye'de Sağlık Bakanlığı kararıyla etli çiğ köftenin satışı yasaklanmıştır.
 
ÇİĞ KÖFTE'nin TARİHÇESİ

Çiğ köftenin bulunuş öyküsü, bir zamanlar Dicle ve Fırat nehirlerinin yukarısında bulunan bölgede başlar. Dönemin kralı Nemrut, putlara karşı çıkan Hz. İbrahim’i ateşe atmak için meydanda büyük bir ateş yakılmasını buyurur. Bunun üzerine yöredeki tüm odunlar, dallar yakılmak üzere toplanır. Öyle ki civarda yemek yapmak için yakılacak tek bir odun dâhi kalmaz.
Bu dönemde yaşayan bir avcı avladığı ceylanı eve getirerek hanımından yemek yapmasını ister. Ancak Kral Nemrut, tüm odun ve dalları toplattığı için ceylanı pişirecek odun bulunamaz. Bunun üzerine kadın, ceylanın budundan bir miktar yağsız et çıkarır ve bu eti bir taş üzerinde başka bir taşla ezmeye başlar. Ete bulgur, biber ve tuz ekleyip yoğurur. Böylece Urfa'nın o leziz ve tadına doyum olmaz çiğ köftesi meydana gelir.